fredag, maj 22, 2015

Speglingar

Föreställ dig en bild med vackra, höga berg. Otrolig natur. I mitten av bilden finns en sjö. I sjön speglas naturen, så att bilden blir exceptionellt vacker. En sådan bild önskar jag någon gång få ta. Eftersom jag antar att det kommer att ta några år innan jag befinner mig i den situationen, passar jag redan nu på att upptäcka de speglingar som finns runt omkring mig.

Att fotografera sjöar och hav där något slags spegling finns, har intresserat mig redan en längre tid. Jag kommer ihåg hur jag med tidigare kameror har fotograferat speglingar av solnedgångar och mäktiga färger i skyn. Men först efter att jag satt mig in i fotografering lite mera har jag upptäckt att man kan göra mycket med speglingar. Hittills har mina försök varit ganska triviala. Men jag tänker mig att ifall jag börjar med det triviala kanske jag lyckas bygga upp ett öga för speglingar.

Lyckade foton

Jag kommer i det här inlägget - eller inläggsserien - att visa flera foton av speglingar, varav alla inte är så lyckade eller speciella. Men jag vill börja med att visa några foton som jag tycker att är lite mer lyckade.

Första fotot är från en villaavslutning. Det är skymning och två släktingar placerar ut lyktor vid havskanten. Jag fotade från låg vinkel och lyckades på det sättet få fram speglingen av lyktorna och t.o.m. av de två personerna, och den lykta som de håller i. Stenarna och personerna är svarta, skymningens färger syns på himlen och i havet. Det som enligt min åsikt gör bilden intressant är just lyktorna och de två personerna som ger liv åt bilden. 


Det andra fotot är taget från saluhallen i Vasa. Fönsterskivorna som syns på vänstra sidan av bilden ger upphov till speglingen av lamporna, stjärnorna och julgranen. Samtidigt är det inte en total spegling, utan man ser även lite av det som befinner sig bakom fönsterskivorna. Jag gillar bilden eftersom bilden är färggrann och innehållet känns intressant och fräscht. En bild av stadsliv. Trots att det finns mycket att titta på i bilden tycker jag inte att den blir kaotisk, eftersom speglingen leder blicken rakt fram i bilden.

När jag tog den här bilden kände jag mig faktiskt lite euforisk, eftersom jag insåg att jag lyckades tillämpa något jag hade läst om i en fotobok. Där fanns ett foto ganska likt det här. Jag tyckte att jag fick in en fullträff.


Det tredje och sista fotot föreställer Vasa stadssiluett. Jag körde vid ett tillfälle från Sundom till Vasa och såg stadssiluetten med fullmåne på himlen. Jag visste att det här var något jag ville fotografera när jag hade möjlighet. När jag väl kom tillbaka för att fotografera fanns ingen fullmåne. Istället upptäckte jag speglingarna på det frusna havet. Och jag måste säga att jag var riktigt nöjd med det också.


Jag återkommer med fler speglingar i ett senare inlägg.

2 kommentarer:

Anna-Maria sa...

Hej!

Hittade din blogg idag och vill bara säga hej och säga att dina kort är underbar!
Ha det och må bäst!
//Amie

Sofie sa...

Hejsan! Tack för de uppmuntrande orden! Min blogg fungerar tyvärr inte så att jag får mail när jag får kommentarer, så jag märkte din kommentar först idag, 18.7. Dessutom står det inget datum för när du har skrivit din kommentar. Så ursäkta för ett sent svar, men tack för din kommentar! :) Ha det gott du med!