torsdag, juli 31, 2014

En mamma firar sin halvårsdag

Nu har jag levat mitt första halvår som mamma. Det mest omtumlande halvåret i mitt liv hittills. Jag har inte skrivit speciellt mycket om hur det är att vara mamma (tycker jag själv åtminstone), så kanske det är dags för ett mera utförligt inlägg. Jag gör det genom att se tillbaka på det halvår som gått och se vad jag fått inse och lära mig.

Jag börjar från och med förlossningen:
 • Man överlever en förlossning. Den tar slut någon gång.
 • Tacka vet jag smärtlindrande medicin! Inför en eventuell kommande förlossning tänker jag definitivt ta sådan medicin med i beräkningen.
 • "Vänta hemma tills du inte längre klarar dig utan smärtlindring". Som tur fick jag aldrig höra den sortens kommentar (jag fick sättas igång på BB), och kommer inte att lyda den om jag får höra den i framtiden.
 • En förlossning kan förlöpa helt annorlunda än så som de beskrivs i handböckerna.
 • Förlossningen må ha varit tung, men efteråt känns det som en spännande upplevelse, och plötsligt kan man bli intresserad av andra mammors förlossningsberättelser - helt enkelt för att man delar den spännande upplevelsen och vill se till vilken grad man upplevt likadana saker.
Därefter:
 • Det vore bra att förbereda sig inför vad föräldraskap innebär, kanske skulle det då inte bli så stor chock när barnet väl anlänt. Men helt kan man ändå inte förstå och veta hur man kommer att reagera.
 • Babyblues (om man får den) kan räcka längre än endast en dag. 
 • Jo, ett spädbarn kan vakna många gånger per natt och jo, ett spädbarn kan äta två timmar i sträck. ...
 • ... Men efter bara några få månader minskar tiden för amningen drastiskt! Det är bara en kort period det är fråga om!
 • Kärleken till barnet växer för var dag!
 • Bajsblöja flera gånger per dag är lika normalt som bajsblöja en gång i veckan. Var inte orolig om bajsblöjan dyker upp endast en gång i veckan, njut istället!
 • Parförhållandet behöver verkligen underhållas. Har man inte lärt sig kommunicera så får man lov att lära sig det nu. Vardagssysslor ska organiseras, behov och önskemål behöver uttalas och lyssnas till. Tid för förhållandet behöver planeras in. Allt det här behöver inte vara dåligt, även om det kan vara tungt, för jag tror man lär sig känna varandra bättre.

Inga kommentarer: