torsdag, maj 16, 2013

10 orsaker till varför jag ser fram emot att flytta till Tammerfors

Jag kan tänka mig vad ni tänkte när ni hörde att vi ska flytta till Tammerfors: "Öh, Tammerfors!? Dit far ju ingen!" Det var i alla fall den första tanken som slog mig när vi började fundera på Tammerfors. Men det tog inte många minuter innan jag förstod att det finns en massa fördelar med att flytta dit. När vi säger att vi flyttar till Tammerfors känns det som att jag måste intyga andra om att vi faktiskt vill till Tammerfors. Därför tänkte jag nu här förklara orsakerna till att jag (jag kan inte tala för Anders) vill flytta dit.

1) Det är inte så många år sedan jag insåg att Tammerfors är en väldigt vacker stad. Vatten överallt! Finland har fina kuststäder som Vasa, Åbo och Helsingfors. Men det finns också fina inlandsstäder! Tammerfors är definitivt en av dem! Titta på kartbilden och konstatera att inte många finländska städer är omringade av vatten i så här stor utsträckning! Rakt igenom staden rinner också en fin å! (Och som pricken på i:et så har vi nu fått en lägenhet med utsikt över Pyhäjärvi, dvs. den södra av de två sjöarna som syns på kartan.) 2) Från första början ville jag flytta till Österbotten. Men det visade sig att det inte var alltför lätt att genast hitta jobb där. Vi var därför öppna för olika förslag. Var vi än skulle ha bott skulle jag ha behövt pendla till Åbo ibland för studiernas skull. Tammerfors måste väl därmed räknas som den bästa platsen att befinna sig på i det här skedet!

3) Fr.o.m. att jag var utomlands ett år har jag funderat en del på min finlandssvenska identitet. En sak jag kommit fram till är att jag som finlandssvensk lever i en bubbla. Jag känner inte många finsktalande, och umgås inte med sådana som talar enbart finska. Jag känner knappt till den finska kulturen! Det här blir en möjlighet att för en tid ta sig ur bubblan och bekanta sig med den största språkgruppen i Finland.

4) Först trodde jag att jag inte kände någon alls i Tammerfors, men sedan kom jag på att jag ju faktiskt har två släktingar i min egen ålder i staden. Plötsligt kändes det inte så skrämmande längre. Och det ska bli kul att få umgås med släktingarna!

5) Jag och Anders har någon gång funderat på att vi skulle vilja åka på små utflykter till olika finska städer för att bekanta oss med dem. Nu får vi fara på en utflykt som vara lite längre ...

6) Redan för en tid sedan började jag och Anders fundera på att vi skulle vilja gå till en finsk församling när vi flyttar för att lära oss bättre finska. Nu får vi en bra chans! (Och där finns inga finlandssvenska vänner som lockar oss med till en svensk församling.) Vi får säkert möjlighet att lära oss bättre finska på andra sätt också!

7) Det här blir en annorlunda flytt, lite som när jag flyttade till Göttingen: En ny stad, (nästan enbart) nya människor och nytt språk.

8) Enligt min mening är en stad ingen riktigt storstad ifall där inte finns ett nöjesfält. Det är något jag saknat med Åbo. Nu kommer jag att bo i en riktig storstad! :D

9) Som jag sade känner jag inte många i staden. Och det kan ju tyckas vara en nackdel. Men å andra sidan blir det ju ett äventyr! Eller lite som ett experiment: Hur klarar man sig i en sådan här situation?

10) När jag blir färdig med studierna vill jag inte bara rusa in i vilket jobb som helst, utan jag vill ha tid att stanna upp och fundera och fråga Gud vad han vill med mitt liv. Jag tror det är bra att få göra det här lite på avstånd från ens tidigare boplatser, där man inte är omgiven av alla vanliga mönster och förväntningar.

Igår fick vi på klart att vi fått en lägenhet. Flytten känns nu mycket mer verklig! Och det är ju också sant, vi flyttar om ungefär  1½ vecka!

1 kommentar:

Melinda sa...

Oj det är ju snart ni flyttar, lycka till med allt! :)