lördag, oktober 06, 2012

Londonreflektioner och -bilder


Det här inlägget kommer att bestå av uppräkningar av vad vi sett och upplevt, en del reflektioner om vår resa, samt en hel massa bilder. Numren som finns utsatta hänvisar till bilderna. Bland bilderna finns det knappast några stora överraskningar, men London är ju onekligen en fin stad som är värd att fotografera.

Vad vi upplevt och sett:

Sofias lägenhet, Piccadilly Backpackers Hostel (29), Tesco, Piccadilly Circus (1), the Mall ((5)), Admiralty Arch (2), Trafalgar Square (3, 4), National Gallery där vi också var in en sväng (3), Buckingham Palace (6, 7) med vaktombyte (7, 8), St. James's Park (9-12), Westminster Abbey (13), Big Ben (14), dubbeldäckare, Sainsbury's, Covent Garden, Seven Dials (15), tunnelbana, Harrods, ett besök hos Revelation Church (om jag minns namnet rätt), Fish & Chips, Tower of London (21), Tower Bridge (17, 19), Oxford Circus, Oxford Street, Primark, British Museum (21-27), English Breakfast (30, 31), University College London (32,33), Starbucks ... 

Reflektioner om London och resande (i London):

- Ett besök i London behöver inte bli speciellt dyrt. Vi åkte med Ryanair, åkte med buss in till London (istället för tåg), sov på hostell (inte lyxigt, men kan vara centralt även om det inte är dyrt), besökte inte de ställen som kostade (London Eye, Madame Tussauds ...) - det finns många ställen man kan besöka i London som är gratis! - och åt på pub istället för på restaurang.

- Jag och Anders konstaterade nog att vi inte skulle kunna bo i London. Stor stad, mycket folk, långa avstånd. Husen är dessutom mycket tätt byggda, till skillnad från byggnaderna i Finlands städer, vilket ger en känsla av att man inte hittar något fritt utrymme (då finns i och för sig parkerna som motvikt).

- Som turist saknade jag bänkar att sitta på. Vi gick långa avstånd och när benen började värka skulle man ha behövt sätta sig ner. Men i brist på bänkar fick man fortsätta gå. Bänkar fanns i parkerna (i alla fall i den park vi gick i) men annars fick man nöja sig med fontäner och andra bänkliknande konstruktioner.

- Att prata med de andra som bor i samma rum som en på hostellet är inte alltid lätt. Kanske man själv är blyg, kanske de andra är blyga, kanske de andra envisas med att prata på sitt eget modersmål fastän man inte förstår något av vad de säger. Det som dock definitivt bryter isen är när brandalarmet går igång mitt i natten! "Vad händer? Brinner det? Måste vi gå ut?" och så är samtalet igång.

- Att resa mitt i natten blir ofta ett faktum när man reser med Ryanair. Om man är i London kan man i alla fall trösta sig med att man inte är den enda som reser mitt i natten. Ifall man åker med någon specialbuss till flygstationen kan det löna sig att köpa biljett på förhand (vilket vi gjorde!) - att mitt i natten stå och vänta på bussar som man inte ryms med på och oroa sig för att man ska missa flyget är inget man vill uppleva (vilket vi inte heller gjorde!). Märk väl att tunnelbanan inte går under natten! Det lyckades vi missa, men som tur redde det upp sig någon timme innan vi skulle iväg tack vare brandalarmet, för då vaknade vi och började diskutera vår hemfärd tillsammans med de andra i rummet. (Det kändes nästan som att Gud väckte upp vårt rum så att vi skulle få vår hemfärd uppredd. Varför hela hostellet skulle bli väckt vet jag däremot inte. Kanske var det det enda sättet att väcka upp oss och få oss att börja prata.) Jag och Anders gjorde därefter upp en plan om att gå till flygbussen ifall vi blev tvungna till det, men hoppa på en buss ifall vi hade möjlighet till det, och som tur kunde vi hoppa på en buss.

1. Piccadilly Circus. Vårt hostell låg bara på någon minuts gångavstånd härifrån.

2. Vägen heter The Mall och byggnaden lär heta Admiralty Arch.

3. Trafalgar Square och National Gallery, där vi var in en sväng (gratis!) och tittade på konst.

4. Trafalgar Square, fotat från National Gallery.

5. Vi på The Mall, på väg till Buckingham Palace.

6. Buckingham Palace.
7. Sofia och Anders i väntan på vaktombyte.
8. Sofia lyckades få ännu bättre bilder av vaktombytet, nämligen när vakterna går efter varandra med händerna utsträckta framför sig. De såg ut som bröderna Fluff.
9. I St. James's Park fanns intressanta fåglar.

10. Lägg märke till fötterna!
11. Utsikt västerut från en bro i St. James's Park.

12.Utsikt österut från en bro i St. James's Park.

13. Vänster: Westminster Abbey. I mitten, bakom: en del av House of Parliament. Höger: ?.
14. Big Ben.

15. Seven Dials. Det här är en rondell, där vi sitter vid ett monument mitt i rondellen. I rondellen möts sju små gator. Väldigt mysigt.

16. Nån park och nån byggnad i närheten av Tower of London.

17. På väg mot Tower Bridge.

18. Även lite modernare byggnader fanns det.
19. Maffig bro!
20. 30 St. Mary Axe i bakgrunden, en del av Tower of London i förgrunden.
21. British Museum (därifrån även de 6 nästa bilderna är tagna). Observera att besöket är gratis!
22. Gammal staty av Venus.
23. Den här mumien hade jag faktiskt läst en artikel om för några månader sen.

24. Där gick vi omkring och såg på inlindade döda kroppar. Vi fick faktiskt också se en gammal bevarad död kropp och en del skelett.

25. Inne i British Museum.
26. Inne i British Museum.
27. Staty från Påskön, till Anders glädje.
28. Random hotell.
29. Hostellet där vi sov fyra nätter. Det var lite tungt att inte ha ett eget ställe. Men det blev betydligt billigare att bo på det här sättet och vi bodde ju verkligen centralt!
30. English Breakfast. Här saknas två korvar, som jag fick lite senare. Det här morgonmålet levde vi länge på!
31. Sofia och hennes "lilla" English Breakfast.

32. Sofias skola University College London.
33. Sofias skola University College London.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Va fin bilda! Om man väljer att bo billigare så kan man välj att fara å sii nating som intresserar en...fastän he kostar lite :) Sku va kul att fara ti! Ha de bra!

auroramy.wordpress.com

Sofie sa...

Jo, det har du rätt i! :) Ha d bra själv!