tisdag, mars 13, 2012

Mit dem Wind nach Westen

Ibland får man planera en något roligare lektion än vanligt. T.ex. en lektion där man ska se på film. Idag ska vi se på Mit dem Wind nach Westen och jag tittade igenom filmen igår för att veta vad den går ut på.

Filmen är baserad på verkligheten och handlar om två familjer som 1979 flyr från Östtyskland till Västtyskland med hjälp av en hembyggd luftballong. Det här med att fly var ingen lätt sak och man gjorde det inte för skojs skull. Mycket kunde gå snett med ett flyktförsök och båda familjerna hade två barn att ta hand om. De hade alltså att välja mellan att låta barnen växa upp i ett inskränkande DDR, där barnen kanske senare på egen hand skulle försöka fly och med stor sannolikhet dö, eller att försöka nå friheten till Västtyskland genom att skapa ett så tryggt flyktförsök som möjligt, med risken att bli upptäckta av Stasi och bli fängslade och kanske dödade.

Vägen till själva flykten var inte lätt. De byggde tre ballonger innan flykten lyckades. Eftersom ena familjen i ett skede drog sig ur projektet försökte den andra familjen fly på egen hand. Den flykten lyckades inte och Stasi hittade sedan ballongen och visste att någon familj försökte fly. Nu fanns ingen återvändo för någon av familjerna. Den familj som försökt fly var i fara ifall de upptäcktes, och den andra familjen skulle bli fängslad för att de visste om flykten. Båda familjerna byggde nu den tredje ballongen i rask takt och hann flyga iväg innan någon upptäckte dem. Färden var inte heller helt riskfri och när de väl landade, efter att gasen tagit slut, visste de inte om de var i Öst- eller Västtyskland.

Vilken tid det måste ha varit i dessa två familjer. Oro och rädsla. Men flykten lyckades och de blev fria.

Inga kommentarer: