lördag, september 12, 2009

oops

Nu har jag nog missat mig rejält här. Jag har inte skrivit på länge! Under den här tiden har jag hunnit njuta av tiden där hemma och i snabb takt uppleva den finska sommaren. Jag hann nog med det viktigaste, simning, glass, sol (mycket sol under 2½ veckor!) och nöjesfält. Sedan bar det iväg till Vasa för 2½ veckor där jag gjorde inledande praktiken i pedagogikstudierna. Jag var först nervös inför de timmar jag själv skulle hålla, men kursen i sig själv var så intressant att motivationen redan första dagen steg rejält. När jag sedan hade mina lektioner märkte jag också att jag inte var nervös längre och jag kunde slappna av. Det höjde mitt självförtroende ganska rejält och nu tycker jag att det inte kan finnas något att vara rädd för mer! ;) hehe, nå vi får se...

Nu har jag då förflyttat mig till Åbo. Det har redan gått 2 veckor sedan studierna inleddes. Jag läser svenska som biämne och det är jätteintressant. För tillfället går jag t.ex. på språkvård, dialektologi, grammatik och danska. Förut har jag inte intresserat mig sådär jättemycket för det svenska språket, men under tiden jag var i Tyskland växte intresset. De här ämnena är verkligen intressant. Främst är kanske språkvård och dialektologi intressanta, men t.o.m. grammatik intresserar! Nu vill jag veta hur allting hänger ihop! Jag har min chans nu att reda ut allting i den här kursen! Och danskan har aldrig förut intresserat mig, men jag måste säga att bara av att vara i Danmark några dagar ifjol när jag hälsade på M där, så väcktes ett intresse. Jag har inte något större behov av att kunna tala det, utan mitt behov står i att kunna förstå det. Och som ni alla säkert vet är redan det ett projekt i sig. Men det är spännande att ett språk som har ett skriftspråk så nära svenskan ändå kan vara så svår att förstå när det talas.

Det som är roligt med Åbo är att det känns som att bo i ett österbottniskt och kristet ghetto. Vi skojar här lite om det här ordet ghetto, för i det område där jag bor har nog faktiskt många kristna samlats. Och på universitetet träffar man hela tiden vänner och bekanta. Det viktiga är nu bara att se till att vi också får något gjort för Guds rike, så att vi inte bara slappar. Fast jag märker nog redan av att något händer, det är många saker som är på gång och det gläder mig.

Ha det bra tillsvidare!

1 kommentar:

Annie sa...

Kul med nya uppdateringar! Jag har också tagit steget att uppdatera min blogg, för omväxlings skull. Det verkar som om bloggeriet stannat av hos många av våra bekanta. Kanske kan man sparka igång den igen, eller vad tror du?

Hursomhelst, lika roligt som alltid att läsa vad du håller på med!

Kramar från Netti