onsdag, april 22, 2009

Sommersemester

"Sommersemester 2009" har nu inletts, men det betyder inte att man har sommarsemester. Universitetsåret är indelat i "Winter- und Sommersemester" och nu har alltså "sommarperioden", som kunde vara den svenska översättningen, inletts. Jag har alltså 6 månader studier bakom mig och 3 månader studier framför mig ännu här i Tyskland. Jag kommer däremot inte att vara hela "sommersemester" i Tyskland, utan jag sticker hem i slutet av juli, tillsammans med andra erasmuselever, när föreläsningsperioden avslutas och den föreläsningsfria perioden inleds. Det betyder att jag kommer att ha undervisning ända fram till 17 juli! Det känns ovant. Å andra sidan har värmen här redan inletts, så i juli kommer jag redan att vara van vid att gå på föreläsning i sommarvärmen.

Eftersom jag nu inte skrivit på länge har jag hunnit vara med om en del som jag aldrig skrivit upp. Jag tar det i korta drag:
- Jag gjorde en resa till Heidelberg och hälsade där på S som jag studerar med i Åbo. Vi hade varmt och somrigt väder och jag fick bekanta mig med staden och vi var upp till slottet och fick på samma gång pröva på "bergbahn" som är som en spårvagn, men som går upp efter bergen.
- Efteråt for jag till Frankfurt där jag bodde hos rumskompisen N som var hemma och hälsade på sin familj. Vi gick omkring på stan och var på ett arkitektur-museum (fick läsa om bl.a. Hausbau). De två bästa händelserna var när vi var in i ett shoppingcenter som visade sig vara mycket intressant byggt. Den andra händelsen var när vi var på taket av en skyskrapa. Redan det var en dröm som gick i uppfyllelse, att få vara på taket av en skyskrapa, men pricketn över i:et var nog att jag träffade på Vasabor där på taket!

Annars så har det varit riktigt somrigt på de sista 2½ veckorna. Första dagen när det i Göttingen var riktigt varmt var 3.4. Då var staden och utecaféerna riktigt fulla och jag köpte glass. Dagen efter började min resa och vi hade mycket bra väder alla dagar utom en dag i Frankfurt. Annars har det alltså nu de sista två veckorna många dagar varit ca 18-25 (?) grader. Några dagar har det ändå varit kallt, och jag har fått se att det kan vara över 10 graders skillnad från en dag till en annan. Igår hade vi varmt, säkert över 20'C. Just nu är det däremot bara ca 10'C.

Melinda var och hälsa på mig i slutet av förra veckan. Eftersom församlingen hade specialprogram med bibelstudium varje vardag fick hon under två kvällar och en förmiddag vara med i församlingen. Vädret råkade vara kallt just de dagarna hon var här, så det var lite synd, men annars var det skönt att få träffa henne igen. Jag var glad att vi både hann vara en del i församlingen och att vi hann ha tid på egen hand.

Nåja, jag ska avsluta dagens inlägg här. Vädret idag är faktiskt kallt, och jag hoppas att det sku bli lite varmare, för vi hade planer på att spela fotboll ikväll, tillsammans med några från församlingen.

Inga kommentarer: