lördag, december 20, 2008

Hemma i Finland

Jag vill uppdatera bloggen för att meddela att jag har kommit lyckligt fram till Finland och Österbotten. Jag och Hanna hade en bra resa från Göttingen till Helsingfors. Lite trött var jag och att gå 6h i Hamburg gav också såra ben. I Hamburg var höjdpunkten när vi besökte en välidgt fint kyrktorn. Vi såg tornet på avstånd, och bestämde oss för att gå dit eftersom det var så fint och eftersom det inte var så långt dit. Det visade sig vara en kyrka som under andra världskriget blivit bombad, men kyrktornet stod kvar och var väldigt vackert. Man kunde också ta sig upp i tornet, och från 70-80 meters höjd fick vi sedan blicka ut över Hamburg. Att på kvällen landa på finsk mark kändes härligt. Det kändes också konstigt att komma till ett land där finska är huvudspråket. Jag har under min tid i Tyskland insett att det faktiskt är lite konstigt att jag bor i Finland och inte kan så bra Finska. "Va? Du bor i Finland och kan inte finska?" har jag nog fått höra i Tyskland. Men att komma hem till Hannas familj och hus var fint. De hade det julmysigt med julbelysning och julkrubba. Det var Hannas familj jag såg sist i Finland senast och det var dem jag såg först nu igen.

Härligt att vara hemma med familjen igen. Det känns konstigt och roligt. Lillabror hade fått smaka på Lebkuchen i skolans tyskaundervisning och läraren hade berättat om julmarknaderna och traditioner kring jul. Roligt att någon i familjen också visste något om Tysklands julfirande före jag berättade om det.

Häftigt att vara hemma och se vad som ändrats under tre månader. Gågatan i Kokkola har ändrats en del, och byggandet av varuhuset har framskridit ganska bra. Dessutom har bilverkstaden i Kokkola (på vår sida om bron) blivit färdigt (iaf såg det ut så) och en ny billaffär har börjat byggas. I hembyn har det börjat byggas ett radhus, som det bara talades om när jag ännu var hemma. (När man ser alla byggnader som byggs kan man fråga sig hur det går ihop nu när "laman" så är på tapeten.) En del hinner alltså ske på tre månader.

Ikväll blir det KU:s traditionella julfest. Mamma kom just med ÖT och visade att det skrivits en artikel om julkonserten och där var jag med på en bild från julkonserten i Nedervetil från 2005 (tror jag). Efter julkonserten blir det Christmas Praise. Härligt kväll alltså! Och många vänner kommer jag att få träffa.

Oj, vad det är härligt att få leva just nu.

1 kommentar:

7ommy sa...

Välkommen hem, vi ses om en vecka! :)