söndag, november 09, 2008

Helgens omtalade händelse i Niedersachsen

En till två gånger om året fraktas atomavfall från Frankrike till Niedersachsen (det bundesland där jag nu bor) och varje gång lär det vara stor uppståndelse när tågen kommer in till Tyskland. Den här helgen har tåget varit på färd och åtminstone i Niedersachsen talas det mycket om händelsen, både i radion och bland människor. Demonstranter visar sitt ogillande till avfallet genom att t.ex. blockera tågspåret och polisen har mycket arbete.
Söndageftermiddag nådde tåget Niedersachsen, men tåget var 12 h försenad pga demonstrationer som skett längs tågspåret. 15 000 människor har varit aktiva att demonstrera. I Südpfalz (i bundeslandet Rheinland-Pfalz) hade tre demonstranter kedjat fast sig i tågspåret och på något annat ställe hade det varit våldsamma demonstrationer. Polisen fick köra bort 700 demonstranter från tågspåret och barrikader av trä antändes av demonstranter. En stor del av demonstrationen är ändå fredlig.

Mer kan läsas på http://www.wort.lu/wort/web/europa_und_welt/artikel/02416/atom-transport-erreicht-niedersachsen.php. Bilden är tagen från samma sida.

Inga kommentarer: